Tuesday, August 11, 2009

No Rest...


Pada suatu mase dahulu, di sebuah kampung Mak Medah dan Pak Leman baru balik dr memotong getah dgn kepenatan. Sambil2 tu mereka menjamah ubi kayu dan kopi O di bwh pohon yg rendang. Dari kejauhan kelihatan Mr Brown pegawai daerah sdg memburu tupai. Apabile terlihat Mak Medah dan Pak Leman, beliau pon menegur mereka.

Mr Brown: Good morning, sdg buat apa tu????
Mak Medah: Selamat pagi tuan, kami baru balik dr kebun getah..
Pak Leman: Lepas nie kena kutip susu getah dan keringkan. Susu getah yg dah beku boleh dibuat getah skrub.
Mak Medah: Getah yg kering kami kena mesin untuk buat getah keping..
Mr Brown: Wow!! no rest...
Pak Leman: Apa tuan????
Mr Brown: No rest..
Mak Medah dan Pak Leman: Noreh???

Semenjak hari tu, Mak Medah dan Pak Leman heboh memberi tahu org kampung Pinang Sebatang kerja memotong getah nie org putih panggil noreh!! Berita ini tersebar dr mulut ke mulut, jenerasi ke jenerasi sehinggalah ke hari ini.... kerjaya ini dikenali sebagai penoreh getah..

2 comments:

sot said...

Ha hah begitu kisahnya...

no rest = tiada rehat = sebab bgn sebelum subuh lagi siap bekalan rebus ubi buat air kopi, pakai uniform, masuk kebun getah, terbongkok-bongkok potong kulit kayu pokok getah, keluar susu meleleh ke dlm mangkuk/tempurung yg diikat kat batang pokok tu. Kawasan kena cover mungkin 2, 3 ekar. Pastu rehat sat, solat subuh, makan bekalan, sambung balik kumpul susu getah ke dalam baldi...bla bla, panjang lagi prosesnya hinggalah jadi getah skrub dan getah keping. No rest = penat. No rest = No Reh = noreh = noreh getah = Penoreh Getah. Tanpa penoreh getah susah jugak hidup ni. Ye lah kereta nak bergerak pun tak boleh sebab takde tayar betul tak?

Hargailah kerjaya NOREH ni.

cute gurl said...

no rest, noreh, no rest, noreh, no rest, noreh, no rest, noreh, bla bla bla........